Zomercarnaval is Carnaval in Rotterdam

Het feest tijdens de zomer! zomercarnaval in Rotterdam! Gaat u naar het zomercarnaval in Rotterdam? Boek dan een hotel zodat u rustig kan blijven slapen en dus extra lang en onbezorgd kan blijven genieten van het feestgedruis. Bekijk het overzicht van de beste hotel in Rotterdam.

De geschiedenins van het zomercarnaval

Een stapje terug in de tijd…

Ortel Zomercarnaval viert tijdens carnaval 2010 haar 26e editie! Als je de tegenwoordige mensenmassa in de Rotterdamse binnenstad ziet lopen, is het bijna niet voor te stellen dat dit ooit als kleinschalig feestje is begonnen. Ortel Zomercarnaval wordt nu door ruim 900.000 bezoekers groots gevierd, maar is ooit begonnen met een klein groepje carnavalsliefhebbers.

In 1984 werd door een groepje de Stichting Antilliaans Zomercarnaval in het leven geroepen naar het voorbeeld van het carnaval in hun ‘thuisland’. Carnaval is een feest van de hele gemeenschap, dwars door alle sociale lagen heen, wars van afkomst, kleur, opleiding en positie. Het is een nationale gelegenheid om de zorgen even te vergeten, de stress te laten afvloeien, te vergeven en vriendschappen weer aan te halen, kortom: jezelf zijn.
De eerste carnavalsfeestjes werden in Rotterdam al veel eerder gevierd. Reeds in de jaren 60 vierden groepjes Antilliaanse studenten al carnaval op de Coolsingel, maar de initiatieven bloedden verder dood. In 1983 besloot een vriendengroep om het carnaval in Utrecht nog eens nieuw leven in te blazen. Met een eerste queen, Joyce Blijd, werd in Utrecht de basis gelegd voor het toekomstige Ortel Zomercarnaval zoals we dat nu kennen. In 1984 verhuisde het carnaval met de nieuwe Antilliaanse stichting naar Rotterdam.

Bij het eerste Rotterdamse Zomercarnaval werd direct ook de Kaapverdiaanse gemeenschap betrokken en de eerste editie was meteen een groot succes. Kaapverdiërs betitelden het evenement zelfs als “mooier dan het carnaval op de Kaapverdische eilanden zelf”. De politiek in Rotterdam kreeg lucht van het succes en liet van zich horen: “Dit geweldige feest mocht nooit meer voor Rotterdam verloren gaan”.

In 1988 werd er een nieuw bestuur in het leven geroepen en werd het woord “Antilliaans” uit de stichtingsnaam geschrapt om zo een breder publiek aan te trekken. De deur ging open voor iedereen. Dat was ook wel nodig ook, want Ortel Zomercarnaval bleek al snel meer te zijn dan een Antilliaans feestje. Het huidige Ortel Zomercarnaval herbergt niet alleen Antilianen maar ook Surinamers, Kaapverdianen, Brazilianen, Turken, Marokkanen, Afrikanen, Nederlanders en nog veel meer nationaliteiten.

Stichting Zomercarnaval Nederland staat aan de basis van de groei van het evenement. Wat is het geheim van het succes? Volgens de bestuursleden van het eerste uur is dat de formule en de pracht, praal, luxe, fleur en kleur. Ook de culturele interactie tussen de paradedeelnemers en het publiek is een enorme kracht van het evenement. De groepen moeten het publiek uitdagen tot deelname aan de parade en een soort dansende, deinende massa dwars door Rotterdam laten swingen. Dit lukt elk jaar weer.

De laatsten zomercarnaval jaren

De laatste jaren heeft Ortel Zomercarnaval een vlucht genomen. Met de komst van de brassbandcompetitie Battle of Drums ontwikkelde het evenement zich van ‘alleen de Straatparade’ tot een meerdaags gebeuren. Ook de podiumprogrammering Live On Stage op de Coolsingel en het Churchillplein draagt hieraan bij: diverse grote Latin artiesten vanuit de hele wereld hebben inmiddels de podia van Ortel Zomercarnaval bestegen. Het evenement is meerdere keren in de prijzen gevallen en staat sinds een aantal jaar in de top drie van meest succesvolle evenementen van ons land (Evenementenmonitor). De bezoekersaantallen zijn sinds een paar jaar stabiel: een kleine miljoen mensen komt jaarlijks naar Rotterdam om een van de programmaonderdelen van Ortel Zomercarnaval te bezoeken.

Volgens kenners gaat het er tijdens het Rotterdamse carnaval al jaren net zo aan toe als op de eilanden. En dat is toch wel het grootste compliment dat een Rotterdams feestje krijgen kan!

Ortel Zomercarnaval wordt georganiseerd door Stichting Zomercarnaval Nederland en sinds 1994 evenementenorganisator DUCOS Productions. Voor de officiële zomercarnaval website ga naar www.zomercarnaval.nl!