Carnavalsoptocht

Praalwagens, feestende mensen die achter elkaar rijden om het publiek te vermaken. Dagen zo niet maanden werk steken de meeste bouwers om een mooie wagen, outfit etc te tonen tijdens een carnavalsoptocht.

1. Carnavalsoptocht Achterveld

Op de rand van de Veluwe ligt het Utrechtse Achterveld. Op het eerste gezicht is het plaatsje met 2.500 inwoners nietszeggend, maar dat verandert komend weekend. Dan trekken de 400 leden van carnavalsvereniging De Puupenkoppen met de meest prachtige wagens door de dorpskern. De Puupenkoppen beweren de mooiste optocht van boven de rivieren te hebben, maar daarvoor is het net een slag te klein. Toch is het zeker aan te raden om zondag naar Achterveld in de gemeente Leusden te rijden. Om 13:00 uur begint de optocht.

2. Carnavalsoptocht Apeldoorn

Apeldoorn wordt dit weekend traditioneel omgedoopt tot Knienenburg. Op zondag om 13:30 uur trekken mooie praalwagens door het centrum van de Gelderse stad. Ieder jaar kijken duizenden toeschouwers naar de mooiste creaties van carnavalsverenigingen de Grasverters, de Zuidervestzakjes en ’t Sleutelveugeltjen. Namen verzinnen kunnen ze wel in Knienenburg, maar of de wagens net zo origineel zijn? Bekijk het aanstaande zondag!

3. Carnavalsoptocht Didam

In de Achterhoek vloeit het bier rijkelijk. Het ‘gele goud’ drijft de inwoners van Didam (maar vooral van het naburige Loil) tot het maken van grootse carnavalswagens. Zondagmiddag vertrekken de groepen om 12:30 uur uit Loil. Een uur later smelten de groepen uit Loil en Nieuw-Dijk samen. Als één grote stoet gooien de tientallen wagens Didam ondersteboven. Didam is een aanrader voor mensen die echt carnaval willen vieren in de Achterhoek.

4. Carnavalsoptocht Eindhoven

Normaal is het altijd Eindhoven de gekste, maar de komende week is het Lampegat de gekste! Eindhoven heeft één van de grootste optochten in Nederland. Op 21 februari – zotte zaterdag – start de optocht om 12:41 uur. Na een tocht van twee uur komt de stoet aan op het Stadshuisplein. Daarna is het vier dagen feest in de Lichtstad. Blijf zaterdag nog even hangen, want rond zes uur wordt op het Stadshuisplein de verschillende winnaars bekend gemaakt. Meer over carnaval in Eindhoven

5. Carnavalsoptocht Oldenzaal

Carnaval in oldenzaal trekt op de zondag tussen de 100.000 en 150.000 mensen naar de stad om de grote twentse carnavals optocht te aanschouwen!

6. Carnavalsoptocht Groesbeek

Groesbeek is het Keulen van Gelderland. Een kijkje op Gruusbek.nl toont aan dat het Gelderse dorp zichzelf niet overschat. Er zijn maar liefst 24 carnavalsverenigingen die meedoen en beginnen met de letter ‘d’. Toch moet Groesbeek zichzelf ieder jaar bewijzen. Komende zondag om 13:00 uur probeert het overwegend rooms-katholieke dorp zichzelf weer te overtreffen. Tot nu toe slagen ze daar helemaal in!

7. Carnavalsoptocht Helmond

Carnavalsverenigingen proberen elkaar af te troeven door zich de ‘grootste optocht’ te noemen. Stichting De Keiebijters organiseren de carnavalsoptocht in Helmond of, zoals ze het zelf noemen, ‘de grootste optocht van het zuiden’. Deze titel is natuurlijk grappig en past geheel bij de traditie van carnaval, maar dit betekent niet dat de optocht in Helmond een lachertje is. Zeker niet! Op carnavalszondag is er genoeg te beleven in deze Noord-Brabantse stad. De optocht start om 14:30 uur aan de President Rooseveltlaan.

8. Carnavalsoptocht ‘s-Hertogenbosch

Winkels zijn gesloten, restaurants zijn dicht en niemand is aan het werk. Toch bruist Den Bosch dit weekend. Niet zo gek, want de Oeteldonkers hebben steevast één van de mooiste parades van Nederland met vele tienduizenden toeschouwers. Het thema dit jaar is ‘Oeteldonk stikt er d’n draok mee’, oftewel ‘Oeteldonk steekt er de draak mee’. Hopelijk kiezen de carnavalsverenigingen goede nationale thema’s, zodat het voor toeschouwers uit andere provincies ook leuk en begrijpelijk is. En zo niet, dan is het nog steeds aangenaam om de kleurrijke creaties te bewonderen. Groesbeek mag dan het Keulen van Gelderland zijn; Den Bosch is het Rio De Janeiro van Europa. Meer over carnaval in Den Bosch

9. Carnavalsoptocht Maastricht

Hoe zuidelijker het carnaval, des te vreemder de fratsen. In Maastricht begint het carnaval niet in februari, maar al in november. Dan wordt de opening van het carnavalsseizoen gevierd: de 11devande11de. Hoewel de 11devande11de vanuit de politiek veel kritiek krijgt en mogelijk niet lang meer blijft bestaan, is het in februari één groot feest in het Nederlandse enclave onder de rook van België. Zondag begint de optocht om 12:11 uur vanaf Het Vrijthof. Meer over carnaval in Maastricht.

10. Carnavalsoptocht Roermond

De optocht in Roermond lijkt wel een beetje op de optocht in Maastricht. De sfeer is gezellig, de mensen zijn vriendelijk en wagens zijn gigantisch. De zogenaamde ‘Vastelaovensoptoch Remunj’ begint om 13:00 uur. De wagens starten in de Roersingel en eindigen een paar uur later in de buurt van de Godsweerdersingel.De prijsuitreiking vindt rond etenstijd plaats. Let wel op: parkeren is tijdens carnaval onmogelijk in Roermond. Als het even kan, neem dan de trein.

11. Carnavalsoptocht Tilburg

Het kille Tilburg verandert met carnaval in Kruikenstad. Zaterdag arriveert de hoogheid in Tilburg. Niet prins Willem-Alexander, maar prins Carnaval! Tijdens d’n Inhaol opent de hoogheid met zijn aanhang in Kruikenstad. Op zondag barst het feest pas echt los. Hoogtepunt blijft de Opstoet, de carnavalsoptocht met heel veel mooie wagens en loopgroepen. Om 13:00 uur wordt het startsein gegeven. Pang!

12. Carnavalsoptocht Venlo

Venlo heet tijdens carnaval Venlo. Dit lijkt normaal, maar de Venloërs zijn dit weekend knotsgek! De jaarlijkse Groëten Optoch trekt maandag vanaf 12:11 uur door de binnenstad van de Limburgse stad. De wagens trekken als ein bônt lint door Venlo. Tientallen wagens, duizenden toeschouwers: fantastisch! Venlo is een geweldige stad om goed carnaval te vieren.

Bron: DagjeWeg.nl