Een dansmarieke en de dansgarde

Tijdens de carnaval hoort een dansmarieke altijd aanwezig te zijn. De dansgarde is namelijk een onderdeel van een carnavalsvereniging of gezelschap.

Een dansmarieke

Bij de carnaval kunnen dames alleen functioneren als dansmarieke om zo deel uit te maken van een carnavalsvereniging of carnavalsgezelschap. Als puberende jonge meid is eeen dansmarieke vaak gekleed in een net kostuum waarbij de hoed met donsveren, de rok en laarzen heel erg kenmerkend zijn. Kleine meisjes willen tijdens de carnaval vaak gekleed gaan als kleine dansmarietje met een heus dansmarieke kleding.

Voorbeeld van een dansmarieke

De basis dansgarde

De basis van een dansgarde wordt gevormd door een groep jonge meiden met een leeftijd van 14 tot 18 jaar. Meestal zijn de meisjes met minimaal zes personen waardoor ze een goede gardedans voort kunnen brengen. De dansgarde heeft als belangrijkste taak om de carnavalsprins te begeleiden en om sfeer te bezorgen.

De gardedans

De dans die de dansgarde vaak laat zien tijdens de carnaval is de gardedans. In deze dans worden vaak herkenbare pasjes gezet. Zo is het omhoog gooien van de benen, de spagaat en het arm in arm huppelen erg duidelijk te herkenen. De gardedans wordt vaak begeleid met herkenbare nummers zoals de can can. Deze nummers hebben ook vaak een zeer herkenbare slot waarbij de dansmariekes de gardedans af sluiten door dicht bij elkaar te gaan staan